Wat is er te zien?

Wie denkt er bij Zeeland nu aan stoommachines, rokende fabrieksschoorstenen of ondergrondse naftaleidingen? Wie weet welke bijzondere producten er vandaag in de Zeeuwse industrie ontwikkeld worden? Wie realiseert zich dat Zeeland het kenniscentrum is van industrietakken die over de hele wereld hun producten afzetten? Wie weet bijvoorbeeld dat het glas aan de gevel van wolkenkrabbers in Dubai en andere wereldsteden uit Sas van Gent komt? Dat Zeeland het hart is van ontwikkelingen in de bio-energie? En dat de Oranje-Tompouce, de Fruittella en de Mentos van Zeeuwse bodem zijn? In de vaste collectie van het Industrieel Museum Zeeland kom je de (Zeeuwse) Industrie in alle aspecten tegen. Het museum is in zones en paviljoens ingedeeld waar steeds andere aspecten op een interactieve manier aan bod komen.

Vaste collectie

Wisseltentoonstelling

Momenteel is de volgende wisseltentoonstelling te bezichtigen:

Plattegrond

Industrieel Museum Zeeland

Zone 1

Hoe ontstaat industrie eigenlijk?

Dat start natuurlijk met een idee om iets nieuws te produceren. Daarom starten we in het magazijn, dat vol Zeeuwse innovaties staat. Met een touchtable kun je de herkomst en historie van de producten opzoeken. Maar hoe wordt zo´n product dan ontwikkeld en wat komt er allemaal bij kijken als er een fabriek gebouwd wordt. Je kunt hier ook verschillende grote apparaten zien zoals een filmextruder en een reactor. Omdat het museum in de oude suikerloodsen van de eerste Nederlandse cooperatieve suikerfabrieken is gebouwd, mag de suikerindustrie niet ontbreken. Die vormt namelijk een belangrijk onderdeel in de opkomst van de industrie in Zeeland. In een apart paviljoen opgetrokken uit gestapelde containers wordt het verhaal van de suikerindustrie verteld.
En wat is eigenlijk de impact van industrie op de omgeving? Een apart paviljoen laat de invloed van industrie op de omgeving zien: de risico´s, geur (en hoe ruikt dat dan?), lawaai, maar ook de positieve aspecten: extra faciliteiten, infrastructuur, sponsoring, etc.

 

Zone 2

Voor industrie is veel energie nodig. Waar komt dat vandaan?

Hoe genereren we energie en welke bronnen gebruiken we daarvoor? En hoeveel energie verbruiken we eigenlijk zelf? En hoeveel kun jij zelf produceren?
Middelpunt van deze collectie is een stoomaangedreven generator, met diverse andere opstellingen over energietransport en distriburie vroeger en nu. Maar je kunt ook een kijkje in het stopcontact nemen: waar komt de electriciteit nu vandaan? En welke buizen lopen er eigenlijk allemaal onder ons huis?

 

 

Zone 3

Hoe ziet het werk in de fabriek eruit?

Maar voordat je de “fabriek” in gaat moeten we wel zeker weten dat het veilig is. Wat moeten werknemers allemaal doen om hun eigen veiligheid en die van anderen te waarborgen. Laat je verbazen over een filmpje van vroeger: wat er toen allemaal kon… Voordat je nu het volgende gedeelte in gaat, zul je een ludieke veiligheidstest moeten doen, zoals je normaal ook moet doen als je voor het eerst in een fabriek komt.
Als je eenmaal door de afscheiding heen bent kun je eerst je toegangskaart in de prikklok steken en zien hoe het vroeger en nu is met arbeidstijden. Daarna zijn er opstellingen van machines waarmee gewerkt wordt. Machines uit de textielindustrie en regelapparatuur uit de chemie.
Maar wat je in de fabriek doet hangt natuurlijk af van je beroep. In het volgende paviljoen kun je een kijkje nemen achter de deuren van verschillende beroepen. Je kunt er zien, ruiken en horen hoe dat eruit ziet/zag.
Industrie draait natuurlijk niet alleen om het maken van producten. Er komt ook een heel stuk logistiek bij kijken: grondstoffen moeten naar een fabriek en de eindproducten moeten naar de eindgebruiker. Al dat vervoer gaat via de weg, over water of via het spoor. Kanalen en tunnels spelen hierbij een belangrijke rol bij de bereikbaarheid. Kijk maar eens hoe die enorme kranen eruit zien of de tunnelboor van de Westerscheldetunnel. 

Zone 4

Hoe ziet de toekomst van de industrie eruit?

Dat weet natuurlijk niemand, maar er zijn de laatste jaren natuurlijk wel allerlei ontwikkelingen gaande. Energie is vanzelfsprekend een groot vraagstuk en duurzame energie zal steeds belangrijker worden. Ervaar hier hoe enorm de kop van een windmolen is. Daarnaast is voor sommige branches massaproductie helemaal niet meer zo interessant en neigen we steeds meer naar maatwerk. 3-D printen is daar natuurlijk een onderdeel van. In ons doelab kun je daar alles over te weten komen en zelf uitproberen.
En wat denk jij over de toekomst? We verzamelen hier ook jullie ideeen over hoe het er over 10 jaar uit zal zien. Je ingevulde kaartje gaat in een ton die nog 10 jaar dicht blijft. In 2025 kunnen we het eerste tonnetje openmaken en zullen we de resultaten presenteren.Lever jij je bijdrage voor over 10 jaar?

Filmzaal

In onze filmzaal kun je een korte introductiefilm bekijken die een goede inleiding tot je museumbezoek vormt.

Entree - horeca

In de entreehal kun je op ludieke wijze je jas kwijt: Hier hangt namelijk het systeem waarmee vroeger in de cokesfabriek de schone kleding werd opgeborgen. Zo is zelfs het ophangen van je jas een belevenis in dit museum.

 

 

 

 

 

 

Na het bezoek nog even napraten met een drankje? Dan kan in ons in stijl industrieel ingerichte horecagedeelte.

Vergaderzalen

In ons museum zijn een aantal ruimtes die we beschikbaar stellen voor groepsbezoeken. Dat kan zijn voor bijvoorbeeld een bedrijfsbijeenkomst, maar ook voor een familiedag. Meer weten? Klik hier voor de mogelijkheden.

Filmpjes

In ons museum kijk je met je handen! Er zijn veel interactieve opstellingen en er valt een hoop te ontdekken. Hier kun je alvast de sfeer proeven in diverse filmpjes.
Maar als onze enthousiaste vrijwilligers gaan vertellen komt alles nog meer tot leven. Soms zijn het unieke verhalen en ervaringen die ook niet verloren mogen gaan. Daarom doet ons museum aan het project Zeeuws DNA in Oral History
Onze vrijwilligers maken ook regelmatig filmpjes van specifieke collectiestukken.

Collectiestukken

Elke maand besteden we op onze Facebookpagina extra aandacht aan een collectiestuk. Klik op de linkjes om onze Facebookcollectie te bekijken!
Wil je een collectiestuk doneren aan het IMZ? Neem dan contact op met Bert Zandvoort conservator@industrieelmuseumzeeland.nl.

Collectiestuk van de maand

Zicht op Cerestar
De ijzergieter
Een domme kracht
Rekenliniaal
Deur van het lab
Tweecilinder scheepsstoommachine
Beeld “De Arbeider”
CMP Truck
Maalmolen
Valhamer
Buigwals
Kunstwerk “Suikerindustrie”
Matchless G3/L

Het Industrieel Museum Zeeland bedankt:
Wilt u het museum ook steunen? Klik dan hier!

  • Electra 21
  • Heros
  • Yara
  • Mammoet
  • Cargill
  • Provincie Zeeland