Schenking Oekraïne

Geschreven op: 2 januari 2023 | Terug naar het overzicht

Het museum heeft twee noodstroomgeneratoren in de collectie. Vanuit onze vrijwilligers kwam het voorstel om deze machines aan de Oekraïense bevolking te schenken. Het bestuur heeft besloten om aan dat verzoek gehoor te geven en stelt beide generatoren beschikbaar. Onze technici hebben de machines geïnspecteerd en bedrijfsklaar bevonden.

Donderdag 29 december zijn beide generatoren opgehaald voor transport naar Oekraïne om daar over enkele dagen te worden afgeleverd. Door de logistieke uitdagingen is de als kerstcadeau voorziene schenking wat verlaat.

Vooraan op de oplegger herkent de reguliere bezoeker vast wel de DAF noodstroomgenerator uit 1984, die in de collectiezaal recent heeft plaats gemaakt voor een Borgerhout stoommachine. Deze machine wordt door een DAF dieselmotor aangedreven en is voldoende krachtig om met 147 kW bijvoorbeeld een klein ziekenhuis van stroom te voorzien.

De andere, kleinere generator van 25 kW heeft altijd in het depot gestaan. Ook deze machine zal zeker van pas komen.

• Mammoet
  • Yara