Bekijk in browser | Afmelden
Vrijwilliger aan het woord
In elke Nieuwsbrief komt een vrijwilliger aan het woord die verteld over zijn/haar taken in het IMZ. In de 1e Nieuwsbrief was dat Rob Buijsse en hij geeft het stokje door aan Jan Adriaans.Wanneer ben je als vrijwilliger gestart bij het IMZ?
Jan verteld: Mijn tijd als vrijwilliger is begonnen ergens in 2010. Als pas gepensioneerde, na 37 jaar bij Dow Terneuzen, maar ook nogal wat daarbuiten, was ik toch een beetje op zoek naar nieuwe activiteiten om mijn tijd goed ingevuld te krijgen. Geschiedenis was een vak dat me vroeger op school altijd al interesseerde. Het was een goed moment om te beseffen dat Zeeuws-Vlaanderen rijk is aan historie. Interessante materie met veel mogelijkheden om daar wat meer kennis over op te doen.
Een van de dingen die daar ook een beetje in paste was een hernieuwd lidmaatschap van het KIVI, het Kon. Inst. van Ingenieurs, en een vrij actieve deelname aan allerlei excursies, lezingen etc. Een van de onderafdelingen van het KIVI is de sectie “Historie de Techniek”. Deze onderafdeling heeft elke 2 maanden een lezing in het oude gebouw voor Mijnbouwkunde van de TU Delft over uiteenlopende onderwerpen. Ik heb mooie verhalen gehoord, waaronder ook over de ontwikkeling van de suikerbiet en de industrie daaromheen.
Ik vond dat suikerverhaal erg interessant, en toen ik ergens iets las over het opzetten van een Industrieel Museum in de oude opslagloods van de Suikerfabriek en vrijwilligers die daarvoor nodig waren heb ik Bennie gecontacteerd. En zo is het gaan rollen. Mijn vrijwilligerswerk heeft nog wel een tijdje stil gelegen omdat ik weer aan het werk ging, maar het bleef toch trekken. Gewoon leuk werk en een leuke groep mensen om mee te werken. Dus, toen ik voor de tweede keer stopte met werken in 2012 is het allemaal opnieuw gestart. Ik ben er nu 1 of 2 dagen per week mee bezig.
 
Wat is je hoofdtaak/zijn je taken?
Jan zegt: Ik ben nu hoofdzakelijk actief in de werkgroep Inrichting en Collectie en heb nogal wat contacten met diverse bedrijven waarvan mijn oude werkgever Dow een belangrijke is. Daarnaast doe je gewoon alle voorkomende werkzaamheden waar geen speciaal vakmanschap voor nodig is.
 
Heb je leuke anekdotes en/of interessante weetjes met betrekking tot je werkzaamheden in het IMZ?
Ik vond het met name in mijn contacten met Dow wel interessant dat we op een gegeven moment een collectie hebben binnengehaald en opgesteld van apparatuur die ik “zelf” nog ooit heb gekocht in mijn actieve tijd bij Dow. Zo staat er bijv. een grote “extruder” voor het maken en testen van plastic folie. Deze is begin jaren 80 gekocht en was bestemd voor het ontwikkelen van polyethylene types voor speciale folie toepassingen.
Het geeft je soms wel te denken als je bezig bent spullen in een historisch museum te zetten die je zelf ooit hebt aangeschaft. Het vertelt je toch dat je niet de jongste meer bent…

Welke vrijwilliger mag in de volgende editie van de Nieuwsbrief worden voorgesteld?
Jan zegt: Jos, maar ik kom even niet op zijn achternaam…
In memoriam
Bedroefd hebben wij kennis genomen van het overlijden van Herman van Ooteghem. Herman hebben wij leren kennen als een gerespecteerd medewerker met een warm hart voor het Industrieel Museum Zeeland. Hij was een gedreven vrijwilliger tot hij wegens ziekte zijn werkzaamheden moest staken. Een ziekte waartegen hij zo moedig heeft gestreden maar helaas heeft hij deze strijd niet gewonnen.In dankbare herinnering wat hij voor het museum heeft betekend zal Herman in onze gedachten blijven.
Wij wensen zijn familie veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Het Bestuur IMZ