Bekijk in browser | Afmelden
Vele handen maken licht werk...
In het Industrieel Museum Zeeland (IMZ) in Sas van Gent wordt gewerkt. Hard gewerkt. Veel vrijwilligers steken de handen uit de mouwen om de diverse paviljoens te maken en in te richten. Verven, wanden plaatsen, containers neerzetten en nog heel veel meer. In elk paviljoen is er wat anders te zien, te horen en beleven en staat telkens een ander stukje van de Zeeuwse industrie centraal. Absoluut interessant voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen, want zij kunnen zelf aan de slag in het Doe-lab! De opening op zaterdag 27 juni a.s laat nog even op zich wachten, maar wilt u alvast informatie en een kijkje in het IMZ? Dan kunt u onze Facebookpagina bezoeken (Industrieel Museum Zeeland) of onze website: www.industrieelmuseumzeeland.nl. Wilt u ook graag meehelpen in het IMZ? Vele handen maken licht werk, dus vrijwilligers zijn altijd welkom!
maak kennis met...
Omdat er veel vrijwilligers aan de slag zijn in het Museum, maar niet iedereen elkaar kent, maken we in elke Nieuwsbrief kennis met een vrijwilliger. In deze editie is Rob Buijsse, (hoofd)schilder van het IMZ, aan het woord. Hij heeft vier vragen voorgelegd gekregen en hieronder volgt zijn verhaal.




Wanneer ben je als vrijwilliger gestart bij het IMZ?
Rob: In september 2012 las ik in het Advertentieblad een oproep voor vrijwilligers in het IMZ. Vaag had ik wel eens iets gehoord over een Industrieel Museum in Sas van Gent, maar het leefde zeker niet bij mij. Ik nam contact op met de Gemeente Terneuzen en vervolgens met dhr. Bennie Vermandel. Hij zei: "kom eens langs, dan kunnen we zien wat je voor ons kunt betekenen". Ik zei dat schilderen mij wel lag.

Wat is je hoofdtaak/zijn je taken?
Rob: M'n eerste karwei was het vetvrij maken van het ijzeren frame van de balie in de entree. Zo werd ik "huisschilder" van het IMZ. Naast het grovere schilderwerk, behoort ook het fijnere werk tot mijn taken: het verven van plintjes, glaslatten en meters ijzeren buizen, het hekwerk rond de stoomgenerator. M'n assortiment aan kwasten en rollers is uitgebreid.
 
Heb je leuke anekdotes en/of interessante weetjes met betrekking tot je werkzaamheden in het IMZ?
Rob: Het verven van plafonds, muren en deuren in de keuken en inkom hal was een heel karwei, temeer er nog geen verwarming was. De potten verf moesten op temperatuur gehouden worden bij een olieradiator of hetelucht kanon, het ging niet altijd zo gesmeerd. Ondertussen waren er in de grote hal diverse ruimtes gemaakt waarvan de wanden bestaan uit gipsplaat. Ik ging aan de slag met gips, plamuurmes en plakspaan om de naden en schroefgaten te vullen en te schuren. Een kliederige en stoffige bende. Vervolgens moesten wanden, muren en plafonds "gelatexd" worden en dit op flinke hoogte. Met een gewone huishoudtrap kon ik mijn doel niet bereiken, dus leerde ik de schaarlift bedienen om op hoogte te kunnen werken. In de door andere vrijwilligers gebouwde ruimtes (toilet-unit, vergaderlokaal, kantoor, practicumlokaal) zitten zo'n 30 deuren, schilder.........maak je kwast maar nat!
Ondertussen was het plan gerezen om in een deel van de oude zeecontainer een modelkraan van Mammoet te plaatsen. De container werd doormidden geslepen. Mijn taak: de container roest- en stofvrij maken, in de grondverf zetten en vervolgens verven in "Mammoetrood". Na één verfbeurt was de kleur niet "Mammoetrood" genoeg, dus een 2e laag volgde. De binnenkant van de container is "gebroken" wit, de modelkraan zal prima tot zijn recht komen.
 
 
Welke vrijwilliger mag in de volgende editie van de Nieuwsbrief worden voorgesteld?
Jan Adriaans