De tijdelijke tentoonstelling Krachtpatsers, van spierkracht tot kernenergie is al bijna een maand geopend voor publiek. Voor bezoekers die meer willen weten over diverse onderwerpen in deze tentoonstelling, worden er in het kader van de maand van de geschiedenis op de woensdagen in oktober 4 vertelcafés georganiseerd in het museum. De aanvang voor alle lezingen is 14.00 uur en de -gereduceerde- entree is €5. Uiteraard kunt u de tentoonstelling verder bezoeken na de lezing.
In deze lezing wordt u – aan de hand van diverse objecten- door conservator Bert Zandvoort meegenomen in de ontwikkeling van de oudste generatie krachtwerktuigen. De ontwikkelaars maakten hierbij gebruik van de krachten van mens, dier, wind en water. Er is veel aandacht voor toepassingen daarvan in de regio Zeeland.
Aan de orde komen stenen werktuigen en hand-aangedreven werktuigen als vijzels, molens en de karnton. Industriële dier-aangedreven werktuigen in Zeeland waren bijvoorbeeld rosmolens, die ingezet werden bij de verwerking van de kleurstof meekrap. In een vlakke provincie als Zeeland zijn windmolens al sinds de vroege middeleeuwen veel gebruikt. Bijzonder in Zeeland is de toepassing van de getijdenwerking in de Schelde door zogenaamde getijdenwatermolens.
Roy Bosman laat zien hoe door de toenemende kennis van de natuurkunde diverse ontwikkelaars en uitvinders natuurkrachten zoals luchtdruk zijn gaan gebruiken voor de aandrijving van industriële machines. Zo ontstond de stoommachine. In de tentoonstelling en de permanente expositie van het Industrieel Museum zijn modellen van zulke stoommachines te bekijken. Aan de hand van deze modellen krijgt u een beeld van hun ontwikkeling, vanaf Thomas Savery tot en met James Watt.
Laat in de 19e eeuw nam de kennis van de chemie snel toe. Het besef dat met verbrandingsreacties snel heel hoge druk kon worden opgewekt, leidde tot de ontwikkeling van de verbrandingsmotor. Nadat ook aardolieproducten op grote schaal beschikbaar kwamen, nam de ontwikkeling en toepassing van verbrandingsmotoren een hoge vlucht. Conservator Bert Zandvoort zal aan de hand van opengewerkte modellen de werking van de diverse type motoren toelichten.
In de 19e eeuw ontwikkelde de kennis van elektriciteit zich in een hoog tempo. De ontdekking door Faraday van magnetische velden rondom een stroomdraad vormde de basis. Ruud Vriens laat zien hoe Tesla eind 19e eeuw de basis legde voor de hedendaagse toepassing van elektriciteit als krachtbron met zijn ontwikkeling van 'wisselstroom' en de inductiemotor. Alle moderne elektromotoren vinden hun oorsprong in dit ontwerp. |